راهکارهای تربیت جنسی صحیح

همانطور که در مقاله مربوط به تربیت جنسی کودکان به عوامل موثر در تربیت جنسی پرداختیم و مواردی راکه مانع میشدند تا والدین بتوانند به طور اصولی اقدام به تربیت جنسی فرزندان خود نماید را به طور مفصل صحبت کردیم. در مقاله حاضر قصد داریم تا با شما همراهان عزیز درباره راهکارهای تربیت جنسی صحبت نماییم لازم به ذکر است مطالب مقاله حاضر برگرفته از کتاب تربیت جنسی فرزندان نوشته جواد مصلحتی میباشد.
اگر تربیت جنسی در کودکی به درستی آموزش داده شود کودکان در بزرگسالی بهتر میتوانند خویشتنداری نمایند. والدین و مربیان وظیفه دارند نسبت به تربیت جنسی کودکان خود مسئولیت پذیری بیشتری داشته باشند چون کودکان بعد از طی کردن دوره کودکی و ورود به دوره نوجوانی به دلیل نداشتن تجربه های کافی ممکن است با انجام دادن برخی از رفتارهای ناهنجار به خود و آینده خود آسیب زده و باعث ایجاد مشکلات شوند.
راهکارهای تربیت جنسی
شیوه های تربیت جنسی در دوران کودکی و نوجوانی به دو دسته:
- مستقیم
- غیرمستقیم
تقسیم می شود که هر کدام با ذکر عناوین اشاره خواهیم کرد که برای مطالعه هر بخش به طور مفصل می توانید به کتاب تربیت جنسی فرزندان نوشته جواد مصلحتی مراجعه نمایید.
شیوه های مستقیم تربیت جنسی در دوره کودکی
در شیوه تربیت جنسی مستقیم به تشریح چندین راهکار می پردازیم که می توانید به طور کامل همه موارد رو مطالعه نمائید.
پرورش هویت جنسی
منظور از هویت جنسی پذیرش ویژگی های زیستی ، شناختی، عاطفی و اجتماعی هر یک از دختر و پسر است به این صورت که والدین هیچ جنسیتی را بر دیگری برتری نداند و به هر دو آنها ارزش قائل شود و نقش جنسیتی هر یک از فرزندان دختر یا پسر خود را به آنها آموزش دهند تا هویت جنسی شان تقویت شود از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پرهیز از تبعیض و تفاوت رفتاری میان دختر و پسر در خانواده
- توجه به رفتار ها، نگرش ها و موضع گیری های کودکان و ایجاد نگرش درست به جنس خود و جنس مخالف از دوران خردسالی
- اظهار رضایت مندی والدین از جنسیت خود در برابر فرزندان
- بیان طبیعی بودن تفاوت های دو جنس از نظر روانی ،عاطفی، جسمی و فیزیولوژیکی و لزوم وجود این تفاوت ها برای ادامه حیات و در نتیجه ضرورت احترام گذاشتن به این تفاوتها
- اعتدال در محبت به فرزندان و پرهیز از محبت بیش از اندازه والدین
- آموزش صحیح مسائل جنسی به کودکان
یکی از امور مهم این است که آموزش و پرورش جنسی مانند دیگر آموزش ها است، باید در زمان خاص خود انجام شود یعنی این زودتر و دیرتر شدن زمان آموزش از آنجایی که بسیاری از والدین از آن غافل اند به این دلیل می باشد که واقعا توانایی لازم را ندارند. به همین خاطر در زمینه آموزش درست مسائل جنسی کودکان و نوجوانان توصیه میشود به مراکزی که برای مشاوره و راهنمایی خانواده وجود دارد مراجعه کنند تا با وظایف خطیر شان در این زمینه آشنا شوند. تربیت جنسی تربیت دشوار و اساسی است و وقتی به موفقیت نزدیک خواهد شد که هر کدام از والدین با آگاهی و دلسوزی آموزش و تربیت جنسی را از دوره کودکی به درستی انجام دهند
پاسخ دادن به پرسش های جنسی کودکان
پرسش های جنسی کودکان اغلب حدود ۳ تا ۴ سالگی آغاز میشود و بهترین زمان آموزش مسائل جنسی به کودک زمانی است که خود او پرسشی را مطرح می سازد .روانشناس ویلیام آلستون معتقد است که اگر والدین فرزندان خود را تا حد لزوم از امور جنسی آگاه کرده باشند نوجوان هیجان خارقالعاده برای به دست آوردن اطلاعات نشان نمیدهد و زندگیاش را در گروه غریزه جنسی قرار نمی دهد.
جلوگیری از زمینه های تحریک جنسی
همانطور که در مقاله تربیت جنسی صحیح کودکان به آن اشاره شد غریزه جنسی از آغاز تولد در انسان وجود دارد و اینکه کودک تا زمان بلوغ از میل جنسی برخوردار است و این تفکر که هر رفتاری که در برابر او داشته باشند، روی کودک تاثیر نخواهد داشت تصوری نادرست است. با این تفاوت که لذت کودکانه با لذت افراد بالغ تفاوتهایی دارد لذا به منظور جلوگیری از تحریک جنسی کودکان بهتر است موارد زیر به طور کامل رعایت شود :
- خودداری از انجام عمل جنسی در برابر فرزندان
- اجازه گرفتن فرزندان برای ورود به اتاق والدین
- خودداری از لخت شدن در برابر کودکان و لخت کردن آنها
- خودداری از دست زدن به عورت کودک
- خودداری از بوسیدن و در آغوش گرفتن کودکان نامحرم پس از سن معین
- بستر خواب کودکان که بهتر است بستر خواب دختر و پسر پس از ۶ سالگی از هم جدا شود
- جلوگیری از بازی های جنسی
- جلوگیری از بازی کردن کودک با آلت تناسلی
شیوه های مستقیم تربیت جنسی در دوره نوجوانی
در این قسمت به بیان شیوه های مستقیم تربیت جنسی در دوره نوجوانی پرداخته شده است
پرورش هویت جنسی در دوره نوجوانی
منظور پرورش هویت جنسی در نوجوانان میتوان دو راه را در پیش گرفت:
- راه اول شامل خودداری از شبیه ساختن خود به جنس مخالف
- دوم همانند سازی آن ها با والد همجنس است :در این شیوه پسران نوجوان احساسات مردانگی و دختران نوجوان زنانگی را به طور مناسب آموزش خواهند دید
آگاه ساختن فرزندان از تغییرات دوران بلوغ
از وظایف والدین می توان به آگاه ساختن فرزند خود از مسائل دوران بلوغ اشاره کرد باید نوجوانان را از حساسیت جسمی و روحی که در انتظارش است آگاه کنیم از جمله این حساسیت میتوان به :پرخاشگری، تشویش ، اضطراب ،محبت و مورد احترام دیگران بودن ، میل به شناخت خود، غرور و … اشاره کرد.
وظایف والدین
- نخست اینکه فرزند نوجوان خود را با حقایق صحیح جنسی بیولوژیک آشنا سازند تا بداند دستگاههای جنسی چگونه کار میکند
- تامین بهداشت آنها چگونه امکان پذیر است.
توجه به نیاز جنسی و جهت دهی مطلوب به آن نخستین گام والدین باید این باشد که بدون کوچکترین شرم زدگی درباره پذیرش تمایل جنسی در نوجوان با او صحبت کند و درباره هدف های تمایل جنسی به او توضیح بدهند و بگویند این” میلی مقدس است و فواید آن مانند ازدواج وی را به سوی اهداف متعالی آن سوق می دهد و نوجوان خود را برای به دوش کشیدن بار مسئولیت زندگی و خانواده آماده کنند و برای فرزند خود توضیح دهید که خداوند میل جنسی را از آن رو در زن و مرد قرار داده که به یکدیگر متمایل شوند و پس از استفاده در کنار یکدیگر به آرامش برسند سرانجام نیز با کمک یکدیگر به مراتب عالیه و ویژگیهای نیکوی اخلاقیِ دست یابند و همگی اینها هنگامی به دست خواهد آمد که این میل مقدس از راه شرعی ارضا شود وگرنه پیامدهای ناگوار و نامطلوب گریبان آنها را خواهد گرفت”
- همچنین والدین باید درباره پیامدهای انحرافات جنسی به فرزندان خود آگاهی دهند و به منظور سوق دادن انرژی جنسی نوجوان به امور علمی و معنوی و مطلوب می توانند نوجوان خود را به کلاس های هنری، باشگاه های ورزشی ،کانون های فرهنگی و مساجد سوق دهند
- در نهایت والدین باید بدانند از نوجوانی که هنوز امکان ازدواج برایش فراهم نیست و نباید انتظار بالایی داشته باشند لذا باید به او شیوه های کنترل تحریکات جنسی مانند کنترل نگاه و پرهیز از چشم چرانی، پرهیز از خلوت کردن با نامحرم ،دوری از رفتارهای اغواگرانه، کنترل نوع معاشرت با دیگران ،جایگزینی موقعیتها و رعایت بهداشت جنسی، کنترل ذهن و خیال در برابر افکار محرک و استفاده از پوشش مناسب را آموزش دهند.
شیوه های غیر مستقیم تربیت جنسی کودکان و نوجوانان
شیوه های غیر مستقیم تربیت جنسی کودکان و نوجوانان شامل موارد زیر می باشد:
- تامین نیازهای روانی و عاطفی
- ایجاد فضای معنوی
- پرورش فضایل اخلاقی
- ورزش، بهداشت، تغذیه و پربار سازی اوقات فراغت
شاید دوست داشته باشید بخوانید : حذف زمینه های انحراف جنسی در مقاله تربیت صحیح جنسی فرزندان به طور کامل به این زمینه ها پرداخته شد.
نقش تلویزیون و رایانه در انحرافات جنسی
متاسفانه برخی از والدین اطلاعات کافی درباره استفاده از تکنولوژی ندارند، لذا با اهمال کاریهایی منجر به رسیدن آسیب به فرزندانشان می شوند برای مثال والدین باید بدانند که در اینترنت، چت، وبسایت، بازی رایانهای و … چه مزایا و تهدید هایی ممکن است وجود داشته باشد. و با آگاهی بیشتر در این زمینه اقدام کنند و بهتر است کودکان و نوجوانان خود را برای ساعتهای طولانی مقابل تلویزیون و رایانه رها نکنند و سعی کنند زمان بیشتری را برای کودک و نوجوان خود اختصاص دهند.
برای فرزندان خود سرگرمی های دیگری مانند فعالیت های ورزشی فراهم کنند ، رایانه را در مکانی از منزل قرار دهند که امکان نظارت بر فعالیتهای فرزندان باشد و از آنجایی که بچه ها پدر و مادر خود را الگوی رفتاری خود قرار می دهند بهتر است والدین، خود نیز کمتر پای برنامه های تلویزیون و گوشی همراه بنشیند.
پیامبر اکرم صلی الله یکی از حقوق فرزند بر پدر را تزویج به هنگام او دانسته است. فرزند بر پدر خود سه حق دارد و سوم اینکه وقتی به بلوغ رسید شرایط ازدواج را فراهم کنند و منظور از بلوغ علاوه بر بلوغ جنسی؛ بلوغ فکری ،عاطفی ،اقتصادی و … می باشد.
درمان های طبی
درمانهای طبی زمانی لازم میشود که به دلیل عوامل زیستی و بیولوژیکی در نوجوان انحرافات جنسی رخ می دهد در این زمان والدین باید به فکر درمان باشند و فرزند خود را رها نکنند.
موسسه هنری و فرهنگی آیه با رویکرد مشاوره اسلامی و مذهبی در تمامی زمینه ها از جمله مشاوره پیش از ازدواج ، کارگاه تخصصی مشاوره پیش از ازدواج ،مشاوره فردی ، زوج درمانی ، طرحواره درمانگری ، اختلالات ، تربیت فرزند ، کارگاه تخصصی مهارت های فرزند پروری ، مشاوره کودک و نوجوان ، فرزندپروری ،مشاوره تحصیلی و… آماده ارائه خدمات به هموطنان عزیز می باشد ، لذا شما همراهان عزیز برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به آدرس اینترنتی مرکز مشاوره آیه و یا شبکه اجتماعی اینستاگرام ما مراجعه نمائید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
اشتغال زنان یا خانه داری؟ کدام یک بهتر است؟
چرا یک پسر به پدر و مادر نیاز دارد?
راهکارهای افزایش صمیمیت بین زوجین
تربیت جنسی صحیح فرزندان
مهرطلبی و مهرورزی در کودکان
چرا همسر من بد اخلاق است؟
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام بسیار عالی
لطفا درباره چگونگی تربیت فرزند پرخاشگر هم بنویسید
با تشکر از مجموعه مهربان آیه